Een engel en een non

engel 'uit het stof herrezen'

In schril contrast met de juichende zomer en in plaats van de door velen zo begeerde overwinningseuforie, een verdrietsluier over het hele land door de vliegtuigramp; hoe in slechts een paar weken de wereld op zijn kop kan staan!

‘s Morgens ontwaken bij een opkomende zon en de geur van hooi, buiten omhelst worden door een lauwwarme ochtendbries. Zomerwarmte, we krijgen er niet snel genoeg van, maar ruim 30 graden is wel wat veel van het goede. Met de zwaluwen zo hoog, blijft het nog wel een tijdje mooi. Nog hoger cirkelden twee ooievaars rond, zeker 10 min. zonder een vleugelslag. Puur op de thermiek, wat zal dat lekker gaan! De dikke laag  kroos in sommige sloten is weer wat verwaaid. Wimpie waterkip ging er op wandelen; vanaf de kant jaloers gadegeslagen door de -op een vadsige boeddha  gelijkende- dikke loopeend-  ... 

Zeldzaam zo’n avond, half 8 nog was buiten hangen, die om 10 uur droog is! Temperaturen om ’s nachts in de kelder te slapen, zoals die boer in een vorige woonplaats: Hij zeì het niet alleen –zoals iedereen- maar sleepte daadwerkelijk zijn matras naar de kelder en ging daar heerlijk slapen. 

De maïs,boven hondhoogte gegroeid , geeft code oranje, zeker met fazanten te  ruiken/horen. Over ‘oranje’ gesproken, de voetbalgekte  bewijst weer eens dat ieder mens een ingelegd Godsbesef heeft. We hebben het van nature in ons,  te bewonderen, aanbidden. Geloven we niet in God, dan projecteren we een aan religie grenzende adoratie op onze sporthelden. (compleet met gezongen geloofsbelijdenis) Er gingen zelfs stemmen op om bij behaald kampioenschap de kerkklokken te luiden.  Maar- toegegeven- de spanning werkt aanstekelijk, de laatste twee wedstrijden van Oranje heb zelfs ik (af en toe) gekeken…

‘Hatsjoe’ (3 x) wat een stof! ‘Nee hè, weer één…’ Van boven tot beneden in alle kasten wel een bijbel(tje), oud psalmboek, of andere oude religieuze leerregels/geschriften (van dr. Philpot(?). De meesten van een paar generaties terug. Ik voel me een schamele afspiegeling van een behoorlijk religieus voorgeslacht. Gelukkig verzameld een vriendin oude Bijbels e.d., want dit is niet iets voor een kringloop. Alle spullen zijn nu uit mn moeders oude huis gehaald, het laatste restant ging naar ‘de stort’. We kwamen van alles tegen. Een echte schat in de vorm van een oud (Willem I ) sigarenkistje gevuld met kaartjes en brieven voor en vlak na mijn geboorte.  Minuscuul kleine kaartjes met postzegels van 2 cent!

Maar het aller-vreemdst was toch wel, achter de wasmachine in de bijkeuken gevonden, onder een dikke laag stof  ….een engel … waarvan niemand de herkomst kan vertellen. Van mij mag tie blijven, een engel kan nooit kwaad. Nee niet binnenshuis, maar aan de buitenmuur achter is er nog een mooi plaatsje vrij.

Dan tussendoor ook nog het kloosterweekend. Samen met een aantal mensen van onze kerk gingen we naar het klooster Onze Lieve Vrouwe Abdij, de zusters Benedictinessen in Oosterhout. Bezinningsweekend. Een verbazingwekkende wereld, gelegen in de echte wereld, maar toch nèt daarbuiten. Rust, stilte, devotie, met vanaf 5.30u in de morgen tot 21.30u de laatste, diensten en vespers, tot wel 5 per dag. Waarvoor de klok geluid- soms gedrieën- door de zusters zelf! Veel gregoriaans gezongen liederen, meestal in het Latijn. Soms lukte het me eraan over te geven en te genieten.. Toch wandelde ik liever in de mooie tuin, zelfs een keer stiekum ’s nachts. Echt verrassend was de bijzondere wijsheid van zr. Hildegard, die, hoewel uiterlijk wereldvreemd, dat totaal niet bleek te zijn. Het zou fijn zijn als die hier ‘om de hoek’ woonde.

Roos. 

 

schat uit een sigarenkistje

Schrijf een commentaar: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.
Bekijk alle commentaren

Nieuwe commentaren

17.09 | 15:41

Je hebt me weer met veel genoegen meegenomen in je hersenspinsels en het was aangenaam vertoeven.

...
17.09 | 11:40

Hij is weer leuk en goed. En tuin heeft ieder jaargetijden zijn bekoring.

...
03.09 | 16:45

Knap zoals jij alles kunt benoemen Vakantie, moeder, oplettend zien en voelen. Arianne je bent en bewogen persoon met heel veel humor. Ik geniet van jou.

...
01.09 | 22:58

Geweldig, wat een mooie stukken. Fijn om in deze drukke tijd dit te lezen en heerlijk tot rust te komen. Inspirerend. Ik kom zeker terug op je site!

...
Je vindt deze pagina leuk
Hallo!
Probeer uw eigen website te maken, net als ik! Het is makkelijk en u kunt het gratis proberen
ADVERTENTIE