Nieuwsbrief kerk II 2019 /'22(300 wrd)

Een Cordon Engelen

Of je een ander universum betreedt….Een paar dagen met zonneschijn! Want schijnen doet tie, ook vandaag. Al is het tussen buien, wolken met stevige wind. Fel, als met een overwinningsgrijns. Zo van: Wacht maar, uiteindelijk wint mijn warmte! Het duifgekoer,  dagelijks hoorbaar, klinkt iets meer tevreden en ik hoor het ‘klokjesgeklingel’ van de koolmees! De magnoliaboom heeft het lef uit te lopen, zal dat goed gaan?  En over klokjes… m’n dochter ging ’s morgens vroeg luisteren, heilig gelovend dat ze dan klingelden…Ik zie een groepje sneeuwklokjes met een restant van de voorbije herfst ertussen.… De harde wind blies er een boomblad in, waarvan alleen de nerven nog intact. Een mooi beeld, waarin ik me wel kan vinden. Het leven slaat wonden en sommigen blijken blijvend. Al is er zeker balsem voor. De blijdschap om het naderend voorjaar, wist beklemming van jaren pandemiebeperking niet zomaar uit. En nu ineens die dreiging. Oorlogsdreiging…. rondwarend in ons ‘veilig’ Europa….  

Omhoogkijkend, ja de lucht is écht blauw… ontwaar ik vrij hoog een paar kievieten.  Overwinteraars…. of nieuwkomers? Een stuk of 5 eenden, maken- synchroon vliegend op de wind- allerlei manoeuvres. Telkens voorbij komend, evenals een witte reiger, hij laat zich met de wind meevoeren om steeds een halve slag te draaien…..ik weet zeker dat ze genieten! Je kunt echt moed putten uit de natuur. Maar evenzo uit die dappere Oekraïners, met allen één front vormend, aangevoerd door een standvastige leider. Zelfs gesteund door gewone Russische burgers. Vastbesloten voor de kwade macht niet te wijken! En niet het minst moed puttend uit hun geloof. Want hoe vol zijn daar wekelijks de kerken! Hun vertrouwen ons als voorbeeld!? Ogenschijnlijk kunnen we niets, maar we hoeven geenszins machteloos toe te kijken. Bidden en vertrouwen, het klinkt zo braaf….Maar met allemaal samen biddend kunnen we een cordon engelen  mobiliseren!

Ik denk aan dat lied, (zoek het maar op Youtube): ‘God wil make a way, where there seems to be no way…’

Roos.

Molen-Moed

Als hij ook maar enigszins bekend was met menselijke gevoelens,  hij zou nooit meer draaien. Zijn wieken waren reeds geknakt…

Toch draait hij bijna altijd… Ondanks – of ter ere van?- de veel te jong gestorven molenaar.

En anders zou hij nù zeker stilgevallen zijn…lamgeslagen, zoals alleen de dood van een jong mens dat doet. Groot verdriet, voelbaar in de hele omgeving.

‘Een mens is zo kwetsbaar in zijn kinderen’, Een geliefde uitspraak van een Giessenburgse dominee, zo’n 20 jaar geleden. En hoe waar is dat. Ze brengen je het grootst geluk of het diepst verdriet.

En die molen draait maar (Wie houdt hem eigenlijk aan de gang? Wat een moed!) Ongemerkt gaat er kracht, troost van uit. Hopelijk gaan de ouders en naasten er wat van ervaren. ….Onverstoorbaar… Tegen de verdrukking in, rond-en-rond in  cadans op de wind zo die zich voordoet, doorgaand omdat er geen keuze is, je wel moet….

Ondanks ’Nu daagt het in het Oosten’- bijna Kerst- is deze tijd extra somber. Kan soms onderhuids kruipen. Toch kwam er moed uit onverwachte hoek. Is dat niet kenmerkend voor ‘moed’? Een buurvrouw, de tachtig dik gepasseerd. In de tuin… schort met rozen, goedmoedig kibbelend met de vaste tuinman van 91 jaar…Samen druk met dahliaknollen of zo.. En ik dacht: Wat geweldig… ook hen is weinig bespaard….Zoveel meegemaakt, …Ooit zeker ook geknakt. Maar toch taai, zoals ‘hoop’ zelf.. En niet bibberend voor het raam zittend uit angst voor wat voor pandemie ook.. …Leven…. Bezig blijven!  Wat een voorbeeld!Roos.

 

 

Mooi-Moe

De ene helft van de lucht gevuld met donkere wolken, de andere helder stralende zonneschijn. Waarbij de zon steeds meer terrein wint… Terug van een prachtige, maar ellenlange vakantie. Terug in de polder. Het land van de onbegrensde horizon. Waar koeien genoeg te eten hebben en de polderruimte terugkeert in het hoofd.  Ruimte voor het registreren van de eigen hersenspinsels De melancholie van de herfst op zoek naar woorden

Hoe kan het dat je bij moet komen van een vakantie? Zo lang- zo ver van huis voelde ontheemd. Als het ‘bijzondere’ lang duurt, wordt het gewoon…   Kun je bij het zien van zoveel moois jezelf verliezen? Het ‘extra’ gaat eraf…  je wordt ‘Mooi-moe..’ Of kwam het door het moeten functioneren in een groep, bang uit de toon te vallen?

Corsica en Sardinië, paradijselijke kusten. Zwemmen…water  lauwwarm en glashelder. Ruige bergen, enorme cactussen en veel bloemen. Landinwaarts ook droogte, Dappere projecten met ingenieuze bevloeiingssystemen waarmee het lukt gewassen te telen.  Alleen al het steenvrij maken van grond is een megaklus!Veel bewondering, voor de planters van wijngaarden, olijf- en vijgenbomen. Mensen, taai als  langzaam groeiende gewassen zelf. Met geduld en hoop, die veelal over de eigen generatie heen reikt. Zoals Bijbelse hoop.

Weer thuis is er genoeg werk aan de winkel. De hoeveelheid gras op het grindpad zou een Corsicaanse geit innig tevreden stellen!

Onderweg naar de boodschappen reist een mooi gekleurd groot blad van de Amerikaanse eik  mee onder de ruitenwisser, laat maar lekker zitten. En de radio blijft uit!

Er zit een aalscholver met uitgespreide vleugels op een lantaarnpaal. Op de terugweg, nog eentje erbij, koppen naar elkaar toegewend. Een buizerd vliegt laag over, de kleurscharkering in de vleugels duidelijk zichtbaar. Gewoon thuis, dingen uit de natuur,  als immer geruststellende basis onder het bestaan.  Roos.

 

Paradijselijk

Onder begeleiding van klassieke muziek van componisten als Smetana (had er nooit van gehoord) Tchaikovsky, Grieg en Vivaldi(!) reden we prachtige bergpassen richting Italië. Exact passend bij de majestueuze schoonheid ons omringend.
Omdat we op zondag ook nog in de bergen rijden- en je goede tradities moet koesteren- kopen we een lekker taartje dat we op de col opeten, bij de koffie. Klein vakantie feestje. Jawel …ter ere van de Schepper! Al was dit met kleine kinderen toch het leukst!

Inmiddels op Corsica, wat een prachtig  eiland om te vertoeven, de natuur is ruig en zee en stranden paradijselijk. ‘Kyriëeleison lees ik op de kaart…Er moet zich ergens een kleine bergketen bevinden met die naam. Wat zou het leuk zijn het op te zoeken voor deze column, maar helaas toch iets te lastig rijden en te ver uit de buurt. Via Google kom ik ook niet verder.

Onderweg naar een waterval tijdens een steile wandeling in een bos met veel oude, ook omgevallen bomen valt me op dat het oude hout vaak versteend lijkt en ook zo aanvoelt. Eigenlijk hetzelfde als de erom heen liggende rotsen, die je ‘verhout’ kunt noemen….Mag ik het vergelijken met een oud echtpaar, zo op elkaar afgestemd dat ze na een lang huwelijk op elkaar gaan lijken? Misschien wel doordat ze door de jaren heen dezelfde tegenslagen het hoofd moesten bieden.

Het is 10 uur in de avond. De lucht is zwoel, het is warm genoeg om buiten te slapen. Of nog een poosje in een hangmat naar de sterren te kijken. Heerlijk dus! Volgens mijn broer (telefonisch) komen alle uit Nederland vertrekkende zwaluwen deze kant op. Wie weet….Morgenochtend  varen we met de vakantiegroep ook nog eens naar Sardinië.
Toch-hoewel  enigszins beschaamd- voel ik me ook wat ontheemd en zou het liefste voor de startzondag even naar Noordeloos komen….
Roos.

Zomer symfonie

Een ongerept blauwe lucht daagt uit de dag goed te besteden.Tot ’s avonds laat is alles buiten in juichstemming. De mooiste tijd van het jaar! Per fiets verplaats ik me door een waar vogelconcert in de zoet zinderende zomer. Slechts één enkele doodgereden eend op de weg herinnert eraan dat we nog niet in het paradijs zijn.. Zelfs de grootste Iezegrim heeft nu een smile.

Precies in deze mooie tijd mogen we weer met een groter aantal de kerk binnen. Hoe fijn is het elkaar weer te zien, al die blije gezichten! En ook nog eens buiten koffie gedronken!

De rozen staan na de regen vannacht gelukzalig te wiegen in een zachte bries. Als je heel goed luistert kun je ze horen giechelen… Bijna constant klinkt  het ge‘koekkoek’ van de koekoek. (En dien overeenkomstig in het riet de karekietzang) Zijn roep is deze dagen als het puntje op de i en maakt het sfeerplaatje af… Zoals een spelend carillon in de kerktoren wanneer je winkelt in een gezellig plaatsje.

Omhoogkijkend naar die verbluffend blauwe lucht, ontwaar heel ik hoog een rondcirkelende buizerd. Is het mogelijk dat hij van daaraf iets beneden kan ontwaren? Of is zijn prooi een hoog zwevende zwaluw?  En hoe verbazend is het dat die slechts een paar weken terug tussen de zebra’s in Afrika vloog…

Heerlijk om je sores te laten relativeren door de natuur.

De meidoorns zijn uitgebloeid, zolang er naar uitgekeken hebbend, doet het bijna pijn dat het over is..

Ook de langste dag is al voorbij, maar nog steeds heerlijk lang avondlicht… En wat doen wij? Precies hetgeen wat we altijd doen: Tv kijken. Het is detective maand, bovendien EK voetbal… dus kijken. Hoe zonde is het om het kikkeravondconcert te veronachtzamen? Je zou er zomaar jaloers op worden.

Wanneer zullen wij weer zo enthousiast zingen? Roos.

 

Ongrijpbaar als de wind mei 2021


Op 1 mei- ik hoorde zowaar de koekoek- werd de R de maand uitgeknikkerd, maar misschien waren die onweersklappen nodig om de winterkou te verjagen! De aanhoudende kou zorgt dat al het moois talmt met uitkomen, conserveert de lente. En we komen ogen tekort!

Met jaarlijks hernieuwde verwondering zie ik planten in de tuin terugkomen,  herken de akelei, zie de varens zich ontrollen. De zon voorziet het wuivende lange gras van een zilveren rand, het wordt een golvende groene zee.

Samen met het al ontspruitende groen groei ik alshetware omhoog, nooit zoveel dankbaarheid als in de Lente!

We zien 10 kleine eenden pullen, gehoor gevend aan hun roepende moeder, één voor één de nestkorf uit springen. Zo het leven in.

De zingende merel lokt me naar buiten en ik koester me in de warmte van de zon, me tegelijk realiserend die niet te kunnen ervaren wanneer ik binnen blijf zitten. Is dit niet te vergelijken met Gods zorgzame liefde? Een kwestie van jezelf toe-eigenen.

Kerk en kerkgaan wordt wel als wereldvreemd gezien. Heel vervelend,  dat willen we niet, We willen mee tellen, er graag bij horen!

Maar hoe kunnen we hier verbaasd over zijn? Wanneer Jezus zelf zegt: ‘Mijn koninkrijk is niet van deze wereld…’

Al begrijpen niet Christenen ons niet, zij zijn prima te begrijpen. Kerstmis en Pasen is nog wel uit te leggen. Maar hoe vertel je iemand over Hemelvaart en Pinksteren? Alleen wanneer de H geest het licht aan doet kunnen we zien hoe alles bedoeld is. Hij(?) is in staat het te vertalen, zodat het begrijpelijk kan worden, te verwoorden is. Het staat dan ook beschreven als het feest van alle denkbare talen!

Christen en kerkzijn zonder Pinksteren is ondenkbaar. Pinksteren is broodnodig!

De Heilige geest overkomt je. Je ontmoet hem(?) niet…Misschien als een vogel hoog in een boom zo mooi zingt, dat je wel MOET stilstaan. Maar sta je er te lang dan vliegt hij weg. Ongrijpbaar als de wind. Roos.

 

 

Juichen! Pasen 2021

Sommige mensen zijn net bloembollen. De hele lange winter merk je amper iets van hun bestaan om vervolgens zodra de lentewarmte zich aandient, schuchter aan de oppervlakte te verschijnen. Hetgeen in deze moeilijke tijd nog extra lijkt voor te komen. Relatief vlakbij wonende kennissen, zeker een half jaar niet gezien, die ineens achterom komen voor een gezellig praatje.

Prachtig dat Pasen altijd in de lente is. Heel de natuur juicht en maant ons ‘Op te staan’. Te koesteren in de dagelijks aan kracht winnende zon, zo gemakkelijk te associëren met Gods koesterende liefde.

Toch kan ik niet nalaten dit ook te doen met de felle maartse buien. Pikdonkere wolken, plotselinge buien, regen of hagel. Woedende windvlagen, ijskoud. Dan ineens toch een felblauwe lucht en de zon. Dynamiek die de adem beneemt! Iedereen die eens een versmade liefde aan den lijve heeft ondervonden, weet hoeveel pijn dit doet. Hoe dan te denken over versmade Goddelijke liefde?

Zijn prachtige reddingsplan voor de wereld, door velen inmiddels gedegradeerd tot niet meer dan een feest met eieren zoeken, paashazen en een paasbrunch.

Ik denk aan Jezus die op een ezel Jeruzalem binnenrijdt en huilend ook dit alles moet hebben voorzien. Maar ik lees ook Zijn antwoord op het verzoek de juichende mensen rondom Hem de mond te snoeren… Een Koninklijk antwoord vol Victorie en Overwinning: ‘Ik zeg u : als zij zouden zwijgen, zouden de stenen het uitschreeuwen’….

Wat is het vreselijk verdrietig om nu niet samen met Pasen het: ‘U ZIJ DE GLORIE’ te kunnen zingen… Laten we dit alsjeblieft wel thuis doen!!

Want gejuicht moet er worden!

Roos.

 

Ieder lichtje

Via het slaapkamerraam aan de zuidkant komt soms een reflectie van waaiende takken op de muur.  Af en toe slechts en nooit lang. Na een korte inspectie bleek dat de verwachtte maan aan de andere kant van het huis staat en niet tegen de boomtakken schijnt die dit teweeg kunnen brengen.

Het is te koud dit nader te onderzoeken, ik kruip weer onder de wol en geniet ervan. Ik houd het graag een beetje mysterieus, hoef niet alles te analyseren.  Is een droom vaak niet mooier dan de uitkomst? Geef mij maar de verwondering.

Zoals elk jaar deze tijd ben ik blij met de tot kerstboom getransformeerde Lopikzender. Zichtbaar vanuit m’n bed! Elk lichtje is meegenomen deze stikdonkere tijd. En de kerstboom - naalden of niet- blijft mooi tot eind januari staan! Meer dan ooit hamsteren we warmte, al komt het merendeel digitaal of per post. Zo kreeg ik voor het allereerst een whats appje van mijn kleindochter, hoe mooi is dat?

De donkerste tijd van het jaar, de maand waarop Gods liefde gevierd. Warmte en licht uitgestort in overvloed. Een glimp hoe het eigenlijk was bedoeld. Vanaf de schepping.  De wereld aan onze voeten. Als één grote majestueuze bol Liefde. Om van te genieten. Om Zijn feestje méé te vieren. In de psalmen juichen de bergen en klappen rivieren in hun handen.

‘Houdt jij je vast aan Mij en Ik loods je er doorheen’.

Alleen in die afhankelijkheid, kun je boven jezelf uitgetild, soms even een glimp ervan opvangen en de bijbehorende blijdschap ervaren!

Zoals C.S. Lewis zei: ‘Ik geloof in het Christendom, zoals ik geloof dat de zon opgaat, niet alleen omdat ik het zie, maar omdat ik daardoor al het andere zie’

Zoals het wonder van een klein vergankelijk mensenkind dat toch God is.

Roos.

 

Alles waar tè voor staat..(nov. 2020)

In mijn eerste leven woonde ik in een rijtjes huis, aan weerszijden  zeer verschillende buren. Ieder met kinderen onder de schoolgaande leeftijd.  Behalve een dagdeel peuterspeelzaal waren ze gewoon thuis. Een soort Jip en Janneke tijd. Aan de ene kant woonde een zeer nette buurvrouw, aan de andere een type ‘laat maar waaien’… Bij de eerste werd standaard elke maandag om 10 u de trap gestofzuigd en alle sokken aan de waslijn wezen dezelfde kant op. Hun dochtertje op de driewieler mocht alleen het betegelde paadje van huis tot hek fietsen. Kwam het wiel op het gras, rende moeder foeterend naar buiten. Achter de andere heg werden de 2 jongetjes ’s morgens vroeg al in een overal gehesen en mochten met ijzeren schep (!) ongelimiteerd gaten in het gazon graven….

Ik zat er letterlijk tussenin. Niet bepaald saai… (Behalve misschien ik zelf)

'Alles waar tè voor staat moet je vermijden’ leerde ik vroeger.  Dus toch maar veilig die middenweg lopen (misschien af en toe de berm in, want het moet niet te saai worden) Het liefst in de natuur en net als het torenvalkje, dat altijd wel ergens opduikt, af en toe een beetje bidden. Het lijntje naar boven in stand houden. Leven in de opwaartse kracht van Gods liefde. Met als zijdelingse opmerking dat ik blij ben met de rehabilitatie van de eerbied hoofdletter in de nieuwe Bijbelvertaling!

Al wandelend zie ik van ver mensen bij de eikenboom met bankje. Naderbij komend blijken het tieners in een innige omhelzing. Dat dit beeld verbazing oproept zegt veel over deze kille tijd. Op mijn groet en opmerking dat ik blij van hen word en ‘dit is een prima plaats voor romantiek’, vertellen ze spontaan dat hier hun verkering begon. Mooi toch? Roos.

Mensen van voorbij…

‘Wie moppert over het weer, die moppert tegen de Heer’ Altijd als ik baal van  somber weer of regen hoor ik het haar zeggen. Tijdens het uitzoeken van de vele oude foto’s in m’n moeders spullen kom ik ook steeds haar beeltenis tegen. Een vrijgezelle tante, bij ons inwonend in mijn kindertijd. Wie zal haar herinneren als ik die oude foto’s weggooi? En zo zijn er zoveel levens…zoveel voorbij. Van een andere ongetrouwde tante is er zelfs een heel vakantiefotoalbum. Wat moet ik er mee? Je wordt steeds met de vergankelijkheid geconfronteerd, zeker benadrukt door de tijd van het jaar. Tijdens de vakantie, nog maar net een paar weken terug dacht ik bij het doen van een klein vaatje in de caravan aan mijn oma. Ze deed de vaat in een keukentje, ongeveer dezelfde afmeting. In feite een stukje afgeschermde koeienstal. In een teiltje met een rood geblokt vaatdoekje waste ze 3 x daags ‘de kommegies’ zoals ze het noemde. Boven dat aanrecht was een raampje. Daardoor zwaaide ze me altijd na…

Steeds meer mensen van voorbij, met ongetwijfeld allemaal de eigen barre tijden. Zo als waar wij nu middenin zitten.  Zou het niet mooi zijn, ter ere van al die generaties vóór ons, in de kerk wekelijks tenminste 1 psalm te zingen?  Die psalmen loodste hen door bange tijden. Zoveel houvast, aangedragen door zoveel generaties! Zo waardevol!

Vandaag wandelden we in omgeving Zaltbommel, waar ik het volgende gedicht tegenkwam. Zie foto. Roos.

 

Lofzangen

                                                                                                                                                      

Baf…met een doffe knal vliegt hij tegen de ruit van de openstaande tuindeur en belandt met pootjes omhoog op het terras. Je zult maar net ontdekt hebben dat je vliegen kan, levensdronken het nestkastje uit en zo abrupt gestopt worden! Waarom moet het leven zo hard zijn? Maar o wonder hij leeft nog, het halsje niet geknakt, er zit beweging in…Voorzichtig duwen we het pimpelmeesje terug in de opening van het bereikbare nestkastje.

Misschien een nachtje slapen en dan overnieuw beginnen?

In en om het huis overal nieuw leven. Hevig gepiep en gescharrel onder de dakpannen. In de klimop is een vink druk met voeren, vangt dikke rupsen uit de buxus. Mooi meegenomen!

De gulzige onstuimigheid van de lente is voorbij. Jammer genoeg worden de juichende bermen gemaaid. De aankomende zomer maakt alles wat dromerig. Karekietjes in het riet… Het kikkerconcert ’s nachts maakt slapen zoveel gemakkelijker. De meidoorn draagt het toverstokje over aan de rozen, die onbeschadigd bleven in het gezapig vallende regentje van afgelopen zondag. Alweer de zoveelste zonder kerkdienst, wat een leegte!  Want hoe fijn ook, online blijft surrogaat. Ik kan niet zeggen wat ik het meeste mis, maar zeker het samen zingen. Troont de Heer niet op onze lofzangen… Wat als deze niet meer klinken? 

De psalmregel ‘Wanneer zal ik U weer loven, in uw huis uw naam verhogen..’ wordt heel actueel.

En dan het nieuwe leven in huis. Want sinds kort is er een nieuw hondje! De puppy voelt zich zonder z’n 12 broertjes en zusjes snel alleen en kan dat  behoorlijk laten horen. Maar wanneer ik loop te zingen wordt hij verbazend rustig. Dus zing ik voor hem. Ook oude psalmen waarmee ik opgegroeid ben. ‘Hijgend hert der jacht ontkomen…’ is zijn favoriet (‘de moede hinde’ kan er niet aan tippen) Het is tenslotte een jachthond…Roos.

 

 

Waakvlam (april 2020)

Wie zou ooit bedenken dat we met een bocht om elkaar heen moeten lopen? De veertig dagentijd werd een tijd van sociale onthouding. De uit zuid Europa overgewaaide 3 zoenen ter begroeting zijn voorgoed ter ziele.

Met onze onbegrensde mogelijkheden drastisch ingedamd worden prioriteiten herzien. Het is confronterend en dwingt tot inventariseren.

Huisgenoten, echtgenoten beseffen hoe zeer ze op elkaar aangewezen zijn.

We weten ons geliefd door God die zielsveel van ons houdt. Maar ook van zijn schepping. ‘Hij zag dat het zeer goed was’ Gen.1:31

‘Gij hebt ons bijna Goddelijk gemaakt’ Ps 8. Bijna jà… maar niet helemaal.

De bomen groeien tot in de hemel, the sky is the limit, ja zelfs die niet. Is de limiet misschien overschreden? We zijn met absoluut niets te stoppen dan wanneer ons eigen hachje geraakt wordt. Wereldwijd. Verwachten we dat de Schepper in oneindige liefde vol ontferming als een doetje toekijkt hoe zijn schepping om zeep geholpen wordt? Wij houden de adem in, terwijl de planeet herademt. Er is onnoemelijk veel lijden, toch lijdt God mee, leed voor ons Goede Vrijdag. Is door lijden heen met ons….

Met een kussentje op het aanrecht, schuin voor het raam, volg ik de verrichtingen van een paartje ijsvogels, die een holletje in de tegenoverliggende slootkant tot nest verkozen hebben. Ik zit1e rang, koffie bij de hand.

Het maakt me eerbiedig, bijna devoot. Juist in deze tijd. Van het gaspitje verspreidt een pan stoofperen de geur van tevredenheid, al is deze bitterzoet. Alles met een verdrietige ondertoon. We leven op de waakvlam, maar de lucht is de afgelopen vijftig jaar niet zo schoon geweest, zo ongerept blauw. Ik zie bloesem in de bomen, koeien in de wei en er zoemt een enorme hommel.

De gastkip die het appelboompje achter onze schuur tot slaapplaats gekozen heeft, laat als dank bijna dagelijks een vers ei achter. Zomaar in het gras of het grind. Een vorm van B&B?. Ik denk: ei…belofte… nieuw leven…Pasen! 

 

                                                                                         

 

 

 

Zo'n gangetje (maart)

Hoe ik hier gekomen ben is me een raadsel, maar ik sta boven op het dak van ons huis, aan de linkerkant van de dakkapel. Doodsbang schreeuw ik naar beneden, waar iedereen druk doende vrolijk heen en weer loopt… Niemand die me hoort of ziet. Trillend van vermoeidheid en hoogtevrees sta ik hier al een tijdje en weet echt niet hoe eraf te komen. Ten langen leste kijkt mn oudste zoon omhoog en zet een ladder neer, om vervolgens te verdwijnen. Maar die ladder staat tegen de andere kant van de dakkapel en is onbereikbaar…

Dan.. ineens word ik wakker en realiseer me heerlijk veilig in bed te liggen.Het gevolg van zo’n droom is dat je super tevreden wordt, ik draai nog even om! Af en toe is een nare ervaring nodig om tevreden te zijn. Een maand of wat geleden was ik het van het ene moment op het andere hartstikke beroerd. Geveld door een in het verpleeghuis van mijn moeder rondwarend virus; Nee niet Corona.. Op zo’n moment kan je bijna niet geloven dat het spoedig over zal zijn. Volkomen uitgeschakeld in bed, het leven van een afstand, als gezien vanuit een drone. Toch ging het een dag erna, op het vaatdoekgevoel na, een stuk beter. Op m’n gemakje liep ik in de polder, overspoeld door dankbaarheid.

Best wel vreemd, als alles redelijk goed gaat ‘zo’n gangetje’ noemen we dat, vinden we het heel normaal, staan er zelden bij stil. Alleen bij ziekte en tegenspoed zien we pas hoe bijzonder ‘normaal’ is!

En dan vandaag: Zomaar heel de dag zon! Na alle oeverloze regendagen. Zelfs de maan was ik een tijdje kwijt! Maar ook die is weer gespot, niet weggewaaid.  Het wordt tijd om knipperend tegen het zonlicht onze doorweekte molshoop uit te komen! Roos.

Wederom opgericht januari 2020

 Kijk eens naar buiten voor je naar bed gaat. Ik kijk altijd even naar de lucht, de maan en sterren. En naar de grote boom waarvan de takken zo mooi uitkomen tegen het subtiele licht van de straatlantaarn. Ik denk aan de uilen die nu in de weer zijn, maar overdag in de coniferenhaag huizen op het landje aan de overkant. Heerlijk zo’n ongerept stukje grond met bomen en struiken. Volgens de laatste inzichten ook nog eens een perfecte CO2 buffer!  Voedsel genoeg, het stikt van de muizen, gezien de holletjes in de grond. Blijkbaar ook ontdekt door de drie buizerds die de volgende dag met bijna koninklijk elan op de westenwind aan komen zeilen. Al miauwend. Dat pik ik weer mooi even mee! ‘Kerstspullen opruimen’ Bijna dagelijks vertel ik de eik halverwege de polder met enkele woorden wat me ‘t meest bezig houd…

Daar ligt hij dan, ontdaan van alle glorie-  met kluit welleswaar- ontzield te sterven in de miezerregen. Was het nog maar 30 jaar terug, met ieder dorp de eigen kerstboomverbranding. Kreeg zo’n boom tenminste nog kans op een martelaar status. Heerlijk die grote vuren, spannend en lekker warm. (even niet aan Australië denken) Legaal en onder toezicht konden kinderen kennismaken met avontuur, sensatie en gevaar. Het vermindert drang naar vandalisme, die soms puur uit verveling ontstaat. Moet alles wat spannend is maar verboden worden? Wie heeft nu zin in een voorgekauwd leven?

Vuurtje stoken leerden wij van huis uit. Het huisvuil ging op een hoop, een flinke scheut olie erover: ‘Kom jongens we gaan fik stoken!’ Ik weet niet wie er meer genoot, moeder of wij… Soms was leven op een boerderij in nergenshuize reuze leuk. Maar terug naar de kerstboom. Deze mag nog even blijven. Krijgt een nieuwe functie. wordt wederom opgericht. Buiten. Opnieuw versierd, ditmaal met pindaslingers, nootjes en vetbollen. Voor de vogelen des hemels.. Roos.

 

 

 

Nochtans dec. 2019

Wat een heerlijk woord! Ouderwets ja, maar met een opbeurend ‘en tòch’ gehalte.

Zoals die vogel, regelmatig zie ik hem zitten op de hoogste of het uiterste puntje van een boomtak. Het is geen kauwtje, maar wat dan? Toch maar eens een verrekijker mee nemen. Nee hij zingt niet, het is niet ideaal, geen lente of zo. Maar op dit plekje vangt hij wel elk zonnestraaltje en ziet het meest.

 Inmiddels bijna geen blaadje meer aan de bomen. Weg prachtige herfstkleuren waarin zonnestralen hun mysterieus spel spelen. Alleen nog kale boomtakken als loodgrijze potloodstrepen tegen een grauwe lucht.Bij uitstek de tijd om je te koesteren bij Kerstlichtjes die het vuurtje van binnen reflecteren. En om schoon schip te maken met alles wat daarvan afhoudt. Al kun je hierin helaas pijnlijk hard tegen grenzen aan lopen.

Voor de zoveelste keer vertel ik mijn koude rug, die maar blijf seinen: ‘sneeuw in de lucht.. sneeuw in de lucht…’ dat het toch echt alleen gaat regenen. De associatie met verlies en verdriet dat het licht blokkeert, maakt deze donkere dagen jaarlijks  bitterzoet.

Welbeschouwd gaat alles nu dood. Vitamine C en Echinacea ten spijt loop ik bovendien standaard te snotteren. Bij zonloze dagen lijkt het kippenvel naar binnen te trekken om te nestelen op de ziel. Het dagelijks bezoek aan de verpleegafdeling is meestal ook weinig opwekkend. Door1000 draadjes aan m’n moeder verbonden, word ik van weeromstuit hartstikke warrig. Maar vandaag zingt ze. Boven de CD uit met verbazend volume ‘Groter dan de helper is de nood toch niet…!’ En dat neem ik dan maar ter harte. ‘Uitkijken hoor’ roept ze me bij het weggaan nog na. Net als vroeger.. 

Zelfs regendruppels krijgen kleur als de zon zich spiegelt.

 Roos.

 

 

 

Wordingstocht november 2019

‘Het leven is een wordingstocht naar hoe we zijn bedoeld.’

Natuurlijk is er geen tijd voor een wandeling en in dat rondje polder zouden net de belangrijkste ramen mooi schoon zijn…Maar zou ik dan op bovenstaande zin gekomen zijn? Even banjeren is een must,  soort van bedevaart naar de eik halverwege. We zijn net anderhalve dag terug van een intensieve rondreis in Israël en alles moet nog settelen van binnen. Het voelt zo verkeerd om direct te gaan rennen en vliegen. Maar uiteraard moeten de boodschappen gehaald en die tandartsafspraak stond er ook. De reis vanuit Tel Aviv, ging met Oudtestamentisch decor zuidelijk de woestijn door, waarna noordwaarts het N.T. in. Alles beschrijven in slechts 300 woorden is onmogelijk. Ik beperk me tot het gevoel van diepgaand begrip voor dit land met al zijn complexiteit en naar ons idee wat krampachtig beleid met betrekking tot veiligheid. Ruth onze gids, bleek een gouden gids. Door haar grote Bijbelkennis wist ze het O.T. op zulk een boeiende wijze tot leven te brengen, dat we Abraham met wapperde baard op zijn kameel zagen zitten.  

Voor de tweede keer in mijn leven was ik bij de Klaagmuur getuige van het Godsfeest aan het begin van sjabbat. Door sommigen sceptisch bekeken: ‘Is dit wel echt?’ Maar wat zegt dit over ons lauwe zelf? 

 Israël is onze oudste broer- zoals benadrukt werd in het bevlogen betoog van de jongeman, een bijna afgestuurde tandarts- die samen met zijn gezin de stichting Hineni leidt. Hetgeen behelst ondermeer een gaarkeuken voor de allerarmsten in centrum Jeruzalem, waar we een eenvoudig sjabbatsmaal gebruikten. Christenen en Joden zijn van hetzelfde huis. En worden we dan niet geacht ‘als broeders samen te wonen?’

Al lopende ging het volgende door me heen: Stel je nu eens voor- en hoeveel zou dit zeggen van Gods onnavolgbare humor- dat hun langverwachte Messias en ‘onze’ terugverwachte,  uiteindelijk Dezelfde blijkt te zijn? Roos.

 

Martha op de fiets okt 2019

Op mijn zesde kreeg ik m’n eerste fiets. Met houten klossen op de trappers om erbij te kunnen. Geen sprake dat ik met m’n voeten bij de grond kon. Duidelijk op de groei gekocht. Daarvoor nooit een fiets met zijwieltjes gehad. Tijd om achter me aan te rennen was er nauwelijks, er werd kennelijk van me verwacht er zo mee weg te fietsen! Twee keer per week zo’n half uurtje fietsen naar oma naast mijn moeder met broertje achterop (hij wel), moest ik het leren. De keren dat ik viel zijn talloos en door angst werd ik zo moe dat we onderweg moesten stoppen. Waarbij zelfs weleens overgeven! Naar school liever de 20 minuten gelopen, dan met die rot fiets.

Op m’n negende verhuisden we. Vanuit een stadsbuitenwijk naar een nieuw gebouwde boerderij in de middle of nowhere. Naar school was 3 kwartier fietsen. De weg nauwelijks verhard met bagger en kuilen. Vele littekens op mijn benen verhalen een rijke valcarrière.

Naar de middelbare school ging weinig beter. Geen groep kinderen om mee te fietsen. Voor m’n gevoel altijd slecht weer met door plassen langsrazende automobilisten.. 

Het fietsen is- behalve met een kindje voorop en windstil weer - altijd een worsteling gebleven.

Buiten fervente fietshater ben ik een echte Martha.  Altijd bezig met verplichtingen. Compleet met geklaag achteraf: ‘Ik wilde graag anders… maar nu is de tijd op’ Als tobben en piekeren in gradaties uitgedrukt kon, behoorde ik bij de top. Veelal gevecht met negativiteit.  Christen zijn tilt me op… Wat dat met fietsen te maken heeft? Onlangs reed ik- door leeftijd gerechtvaardigd- op mijn aangeschafte elektrische fiets. En…ging fluitend tegen de wind in! Christen zijn is leven met de opwaartse kracht van Gods vreugde.

Zoals fietsen op een elektrische fiets. Aan de buitenkant weinig anders, je moet ook trappen. Maar desgevraagd met ondersteuning. En dat maakt al het verschil van de wereld…Roos.

Schrijf een reactie: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.
Bekijk alle reacties

Nieuwe reacties

02.06 | 13:03

Ik krijg zin om ook eens naar Engeland te gaan!

...
31.05 | 14:15

Het is weer leuk geschreven. Wij beleven weer de dagen met jullie, jaren geleden toen we daar met z'n viertjes waren.

...
30.05 | 19:43

Fantastisch,zo’n vakantie! Engeland ( ook Schotland trouwens staat ook nog op mijn vakantie wensenlijst.

...
30.05 | 19:16

Mooi beschreven jullie vakantie belevenissen!! Wij zijn er ook een keer geweest!
Links rijden is wel lastig ! We hadden thuis geoefend, viel niet mee!!😂😂😂😂

...
Je vindt deze pagina leuk
Hallo!
Probeer uw eigen website te maken, net als ik! Het is makkelijk en u kunt het gratis proberen
ADVERTENTIE