verzopen rozen juli 2016

Verzopen rozen

Een van de leukste verkeersborden

Naar buiten kijkend, in de rij bij de kassa van de supermarkt valt mijn oog op een oudere vrouw. Ze staat bij het plantjesrek voor de winkel. Met een intens blije uitdrukking heft ze haar gezicht naar de doorbrekende zon, de stralen weven een prachtig aura om haar grijze haar. Benijdenswaardig om zo tevreden oud te kunnen worden!

Na uren druilregen breekt voorzichtig de zon door en onmiddellijk beginnen er witte vlindertjes te fladderen. Het ontroert onwillekeurig, voelt als bevrijding. Ook de merel herneemt zijn zang, hetgeen naar gelang de eigen stemming vrolijk of verdrietig klinkt, immer melancholisch. Slechts een paar weken terug zaten we midden tussen de nachtegalen op een camping in de Franse vakantiezon. Deze vogels zingen gewoon overdag, slechts een enkele gaat door in de nacht. En hoe geweldig is dat! … Het was (opnieuw) genieten van de schoonheid van de Ardeche; Pont d’Arc…. (Is het ongelimiteerd spelen van de kids hier, de ganse dag met visnetjes, keien om dammetjes te bouwen in de stroom; maar ook het kano-ongeluk en onze vlucht voor de drukte;… ECHT al 26 jr geleden?) Er viel hier ook regelmatig een bui, maar een beetje Hollander is aardig waterproof en de zon was zo weer terug. Het voorseizoen inclusief alle pracht en uitbundigheid van het voorjaar, maar toch nog heerlijk rustig overal. Super om te wandelen zonder amechtig te worden door hitte. De campings bijna allemaal met verwarmd, ruim zwembad. Op de laatste dag zelfs in de Ardeche gezwommen, brrrr wel koud.

Laat de zomer niet tussen je vingers glippen, of in dit geval er tussendoor wegspoelen, we moeten het er weer een jaar mee doen. Juni is de rozenmaand en ja ze zijn/waren prachtig, maar minder uitbundig, hier en daar behoorlijk verdroten, of liever gezegd: verzopen…Al bloeien de meesten toch tegen de verdrukking in.  Net als mn moeder, waar ik zojuist orde op zaken stelde. Boodschappen opgeruimd, een paar eieren gekookt, brood uit vriezertje in de trommel,  de was uitgezocht en kleding klaar gehangen voor de komende dagen. Vast houdend aan de dingen die op gezette tijden gebeuren moeten, met als een hoogtepunt een bezoekje van de dominee, zit ze dagelijks (behalve zondag)  fanatiek lapjes te breien in allerlei kleuren. De sokken zijn verleden tijd, het lukt niet meer. Het ‘manvolk’- voorlopig nog aardig besokt- moet maar zuinig doen, de stroom is duidelijk opgehouden. ‘En… vergeet niet de klokken op te draaien’ Ongelofelijk dat gehecht zijn aan het getik-tak/gebim- bam van die twee klokken. Je zou denken dat, op je 95e jaar, je met elke tik geconfronteerd wordt met het  naderend levenseinde…..’ Zo niet mijn moeder. Soms denk ik dat mensen van die leeftijd de laatsten zijn met een ijzersterke, haast onverwoestbare levenswil. En absoluut wars van onnodig sentiment. Behalve dan die jaarlijks regelbevestigende uitzondering tijdens mijn vakantie, onder woorden gebracht bij het (bijna) dagelijkse telefoongesprek: “Kom je nou nog niet naar huis, hoe hou je het toch uit!” Zolang mijn moeder nog leeft is er altijd iemand die reikhalzend uitziet naar mn thuiskomst… Helaas… dat ijzersterke gestel zit niet in de genen. Eigenlijk vind ik elke zonloze dag een verloren dag. En janken is me verre van vreemd.

Maar soms….Nog geen 7 uur  ’s morgens….vogelzang, kikkergekwaak en….zon!  Eigenlijk best goed geslapen. Klaar dr mee, uit bed.

Straks naar een verjaardag van een goede vriendin. Omdat ze aan het ‘ontspullen’ is (iets om over na te denken)  en –behalve uit de kringloop- geen cadeaus wil, ga ik gewapend met snoeischaar naar buiten en knip, ruim voordat de zon de kans krijgt om de rest van de dag weer een verlangen te worden, uit mn eigen rommelige tuin een mooi boeket voor haar.

En voel me eventjes de vrouw waarmee dit verhaal begon… Roos.

Zelfs rustig bij Vallon Pont d'Arc

Schrijf een commentaar: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.
Bekijk alle commentaren

Nieuwe commentaren

05.09 | 17:03

Hij is weer mooi. Met mooie foto,s

...
01.09 | 23:14

Geniet elke dag. Dag voor dag..

...
31.08 | 14:27

Mooi geschreven Door een mooi mens.Ik zal je zeker missen zeer gewaardeerde ex collega.Ga heerlijk genieten van alles wat je lief hebt.Het is je gewenst♡

...
31.08 | 14:13

Mooie impressie met de foto erbij!!😊

...
Je vindt deze pagina leuk
Hallo!
Probeer uw eigen website te maken, net als ik! Het is makkelijk en u kunt het gratis proberen
ADVERTENTIE