16-8-2014

Onvoltooid verleden tijd

High 5 'weeping willow'

Omgeven door zonnestralen en vlindertjes, een beetje baldadig door de wind, dartelt kleindochter over het grasveld, als de verpersoonlijking van het woord geluk. En zo breekt de laatste maand van een vier jaar lange wekelijkse oppasdag aan. Vier jaar is ze geworden, dus nu zijn we afhankelijk van schoolvakanties. En aangezien enig kind  met rivaliserende ouders, maak ik mij weinig illusies… Pantseren maar weer. Maar wat een superdagjes hadden we. Waarschijnlijk behoor ik tot een uitstervend  oma-ras. Samen koffie drinken pontificaal zittend  op de keukentafel. Schort om, altijd wel een sopje om even te flodderen.. Was ophangen met haar eigen knijpermandje.. Alsjeblieft geen koekjes bakken of andere culinaire hoogstandjes. Maar wel boekjes, hele vrachten boekjes… voorlezen; naar de bibliotheek, ook zo’n ontdekking voor haar. Wrang genoeg wordt deze binnenkort gesloten.

Plichtsgevoel voert me regelmatig naar het te koop staande oude huis. Even kijken naar de post en nog wat schoonmaken. Het alleen bezig zijn daar is eigenlijk best goed; al stofzuigend, gedachten de vrije loop, neem ik afscheid van de tijd dat mijn ouders, (later alleen moeder) hier woonden. M’n vader ligt al bijna 11 jaar op het vredige kerkhof. Een afgesloten tijdperk, komt nooit meer terug…

‘Waar blijft de zon’ Wel 100 keer vraagt ze het, ‘wat een saaie dag’.  Moeder, dolgraag zou ik de zon voor je tevoorschijn toveren. Weet je nog dat je er vroeger “van z’n levensdagen niet in ging zitten, zonde van de tijd….” Is het nu een nieuwe hobby / ontdekking?

Lijkt me verschrikkelijk om oud- maar nog niet der dagen zat- ergens te verblijven, jezelf dwingend tevreden te zijn omdat het lichaam je geen andere keus meer laat. Veel dingen die je nog graag zou willen doen- gekoesterde dromen…misschien ooit?...- maar altijd hebt uitgesteld door drukte en  zaken die de aandacht opeisten, of  (nog erger) niet deed uit angst voor de buitenwereld, liggen nu buiten je bereik. Degenen waarmee je dolgraag dingen wilde ondernemen zijn overleden of er niet meer toe in staat. Spijt? Maar zelfs die spijt kan zo goed worden gecamoufleerd, door  ingesleten plichtsbesef en fatsoen, geïndoctrineerd tot in de botten. Zoals die mevrouw, onverwacht openhartig zomaar toegaf : ‘Jarenlang ben ik gebleven, om mn kinderen te sparen, maar denk je dat ze mij nu sparen?’ En hoe zou het zijn om er na bijna een leven achter te komen dat je partner bij je bleef uit plicht of medelijden? De jeugd lijkt in ieder geval minder last te hebben van ingesleten wegcijfercomplexen. Hoe dan ook, echt tevreden oud zijn lijkt me nog een hele kunst.

Iedereen met vakantie, maar zelf het nog even tegoed- wie het laatst lacht.. Het geeft adempauze, zelfs in de agenda. Maar een dagje zee is minstens 1 keer per jaar een must! Terwijl in de verte de toren van Goedereede opdoemt, is op de autoradio- heel toepasselijk- het programma ‘Onvoltooid verleden tijd’. Een foto uit een vorig leven, toont mij, samen met mn twee kindjes bovenop die toren. Eindelijk weer naar Ouddorp,  het vuurtorenstrand. Ik kan mezelf er terug vinden in de meest originele vorm. Daar kan geen kloosterweekend tegenop! Nee geen stoel mee. Met zand is de hoogst denkbare aerodynamische stoel te vormen.

Om het seizoen wat op te leuken en als tegenhanger van de kiloknaller-bbq’s hadden we een pannenkoekfuif met de buren. Het bleef  ternauwernood droog maar het vuurtje was warm en gezellig. Aan de vlekken van platgeslagen muggen op de slaapkamermuur, nooit helemaal weg te krijgen, is af te lezen dat het inmiddels dik augustus is. De rozen, een paar weken nog zo prachtig, lijken volkomen uitgebloeid en moeten afgeknipt. Zwijgende vogels, nieuwe stilte in de natuur.  De appeltjes aan de bomen roepen nu al heimwee op naar de bloesem. Kievieten groeperen zich voor de terugtocht, de zon doet hun vleugels zilverkleurig oplichten. Eronderdoor lopend geef ik gewoontegetrouw een high five aan de treurwilg en snoep wat bramen bij een hekkendam.

Roos.

 

Schrijf een commentaar: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.
Bekijk alle commentaren

Nieuwe commentaren

17.09 | 15:41

Je hebt me weer met veel genoegen meegenomen in je hersenspinsels en het was aangenaam vertoeven.

...
17.09 | 11:40

Hij is weer leuk en goed. En tuin heeft ieder jaargetijden zijn bekoring.

...
03.09 | 16:45

Knap zoals jij alles kunt benoemen Vakantie, moeder, oplettend zien en voelen. Arianne je bent en bewogen persoon met heel veel humor. Ik geniet van jou.

...
01.09 | 22:58

Geweldig, wat een mooie stukken. Fijn om in deze drukke tijd dit te lezen en heerlijk tot rust te komen. Inspirerend. Ik kom zeker terug op je site!

...
Je vindt deze pagina leuk
Hallo!
Probeer uw eigen website te maken, net als ik! Het is makkelijk en u kunt het gratis proberen
ADVERTENTIE