begin 2015

Er zij licht

wijsheid, hard nodig voor het nieuwe jaar, hebben we er ooit genoeg van?

Of het nu mensen zijn, dieren, planten en ja zelfs dingen zoals meubels of huisraad… Alles wat zich- al dan niet tot mijn (on)genoegen- onder dit dak heeft geschaard ga ik verzorgen. Zelfs een gekregen plant die ik foeilelijk vind, word door mij zo goed verzorgd dat ik er nog jaren van kan ‘genieten’ Iedereen/alles gevoed, gelaafd gekleed en gereinigd. Ik schijn niet anders te kunnen, dienstbaar met het vuur uit mn sloffen. Zelfs de kat- wil ik ‘m een keer niet op schoot- is bij machte mij een schuldgevoel te bezorgen. De kerstboom –met kluit uiteraard- heeft dit jaar nog nauwelijks een naald laten vallen. Ode aan het om de dag toegediende - evenals aan overige planten- onvolprezen Noordeloose slootwater.  Wekelijks met gieter geputst, staande op een spiegelgladde houten steiger … Kon ik een tiental jaren terug nauwelijks wachten de boom weer uit huis te gooien,  nu neem ik er node afscheid van. Als dank voor bewezen geneugten zorg ik er zelfs persoonlijk voor dat deze niet bij het groene afval komt, maar herplant wordt!

Mooi woord: ‘Cocoonen’ begreep het onmiddellijk toen ik het las. Vrijwel iedereen is er deze tijd van het jaar mee behept. Lekker kneuteren in en om het huis, in het eigen nest. Eigen kringetje. Genieten van  huiswarmte en wegdromen bij de 3 K’s: kachel kerstboom en kaarsen. En kilo’s waxinelichtjes! Even geloven in de maakbaarheid van liefde en geborgenheid. Ieder warm lichtpuntje is meegenomen, wordt gekoesterd. Het uitblazen ’s avonds bij het naar bed gaan is inmiddels zo’n routine geworden dat ik gisteren tijdens de uitblaasronde bijna het gas onder de stoofperen hierin meenam!

En zo is het morgen alweer 5 januari, time for back to reality, feed on the ground.

Is het dan een vlucht, alle kerstgedoe?  Even afstand van de harde wreedheid van het leven, vergelijkbaar met twitter en facebook waarin we in een poging de voortrazende tijd te tackelen, ons dagelijks gedoetje graag decoreren- opleuken en inkleuren? Bedoelden mijn ouders- en velen met hen- dit soms met hun algeheel negeren van kerstboom en versiering?. ‘Allemaal duivels, leidt alleen aandacht af van het echte Kerstfeest.’ En al heeft zij dan - o wonder- inmiddels de onbegrijpelijke Statenvertaling eindelijk ingeruild voor Het Boek(!): met ophangen van één kerstkrans met lichtjes en vogeltjes in haar huisje, werd door mijn oude moeder slechts schoorvoetend ingestemd en het feest was amper voorbij of het ding moest weg!

Zolang ik weet dat alles een afspiegeling is van het echte Licht- (zovéééél lichter) en de echte Warmte- zovéééél warmer (kan je je aan branden). En van Diegene die sprak :”Er zij LICHT’ en het was/is er….

Zolang kneuter ik lekker nog wat langer door, nog een paar daagjes…

Roos.

Zolang dit lichtje ook maar regelmatig langs komt!

Schrijf een commentaar: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.
Bekijk alle commentaren

Nieuwe commentaren

21.06 | 18:56

heerlijk om je stukjes te lezen.

gr.jeanet van lent

...
21.06 | 13:27

Ode aan de zomer. Wilde wel dat het altijd zomer bleef. Bedankt weer.

...
23.05 | 10:41

Je verhaal is weer prachtig. Zie het zo voor me. Fijn dat jullie hebben genoten.

...
18.05 | 09:09

Prachtig wat kan je toch mooi schrijven.
Vertel me het als je boek uitkomt.

Gr Marjan V...

...
Je vindt deze pagina leuk
Hallo!
Probeer uw eigen website te maken, net als ik! Het is makkelijk en u kunt het gratis proberen
ADVERTENTIE