Landsaard

Landsaard

Zoveel historie

Kennelijk houdt de zomer even pauze, het lijkt wel herfst vandaag. De neervallende regen doet de natuur blozen als bij de komst van een langverwachte minnaar. Goed weer om het huis na de vakantie wat te ordenen.

Het foldertje, toch de moeite van het meenemen waard bevonden,  ligt verkreukeld in een hoek onder de tafel: Saint-André-de-Rosans. Wat lijkt het alweer lang geleden dat we bij deze historische plaats vertoefden. Een van de vele plaatsen, waar het verleden nog bijna tastbaar aanwezig. Het heeft iets geruststellends, je wordt er door geraakt. Zoveel groter dan jezelf. Het ìs er gewoon en zal er ook na jou zijn. Je bent slechts passant. En is het niet heerlijk om te dromen/fantaseren, hoe zou het geweest zijn…? Waarbij onderzoek met daarna ‘weten’ juist deprimerend kan zijn. Gelegen tussen heuvels waarop  gemaaid gras- niet vandaag eraf / morgen geoogst-  rustig geurig hooi mag worden. Niet zelden staat middenin zo’n gemaaid stuk een of meerdere oude bomen, die er gewoon mogen zijn- blijven staan- waar netjes omheen gemaaid wordt. Niet alles zo perfect vierkant, men hoeft hier niet het onderste uit de kan. Alles is nèt wat relaxter, meer ontspannen.

Hetgeen ook tot uiting  komt  tijdens de begroeting als men elkaar tegenkomt. Bijna altijd gepaard met een hartelijke knuffel, veelal een zoen, ook bij mannen. Wat een verschil met ons en nog groter is het contrast met bijv. Griekenland!

Als er tussen Europese bevolking onderling al zoveel verschil is, hoe zou de economie dan wel hetzelfde kunnen zijn? Het zou me eerlijk gezegd verbazen als het helemaal goed gegaan was met de euro. Misschien moeten we het accepteren. De een heeft een heerlijk klimaat en de ander welvaart. Misschien kan het niet allebei. Zeker niet op dezelfde manier. Mensen in Noorwegen zijn qua mentaliteit nu eenmaal totaal anders dan Italianen. De landsaard, noem ik het (hoewel het woord officieel niet eens bestaat). De aard van het land, hetgeen alles te maken heeft met klimaat,  waar men volkomen aan voorbij gaat. En waarom die eenheidsworst? Het werkt gewoon niet, of zal altijd strijd blijven. Is het niet veel beter te woekeren met eigen mogelijkheden/talenten ten einde een zekere welvaart te bereiken als jezelf een slag in de rondte werken om aan een opgelegd eisenpakket te voldoen? Zo demotiverend! Maak je hen in zekere zin niet een beetje dood? Als er dan toch een gezamenlijke munt moet zijn, moet een land er dan niet met de eigen mogelijkheden aan de slag. Maar dan nog, moeten we dit wel willen? Laat er alsjeblieft verschil blijven. We kunnen zoveel van elkaar leren. En denkend aan kristalhelder lauw water, waarin je gratis zwemmen kan, een overweldigende  natuur. Zoveel historie en rijke geschiedenis, alles gratis; heerlijk eten voor een habbekrats- (stel je voor dat dit allemaal in rekening wordt gebracht; wèg relaxte sfeer!)- kunnen we, wonend in een kouder welvarend land,  als dank voor de heerlijke vakanties ons best behoorlijk tolerant opstellen!

Roos.

Kapelletje (op slot)
Binnenkant door tralieraampje.

Schrijf een commentaar: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.
Bekijk alle commentaren

Nieuwe commentaren

05.09 | 17:03

Hij is weer mooi. Met mooie foto,s

...
01.09 | 23:14

Geniet elke dag. Dag voor dag..

...
31.08 | 14:27

Mooi geschreven Door een mooi mens.Ik zal je zeker missen zeer gewaardeerde ex collega.Ga heerlijk genieten van alles wat je lief hebt.Het is je gewenst♡

...
31.08 | 14:13

Mooie impressie met de foto erbij!!😊

...
Je vindt deze pagina leuk
Hallo!
Probeer uw eigen website te maken, net als ik! Het is makkelijk en u kunt het gratis proberen
ADVERTENTIE