Op de bezem

Op de bezem

luchtspiegeling in water

Er zitten een paar eikels tussen de ruitenwisser….Als een souvenir van de gastvrije grote eikenboom, waaronder we een lang weekend met caravan vertoefden.

Zuid Limburg, wat een heerlijk oord, geen wonder dat Toon Hermans er verknocht aan was! Heuvellandschap dat niet in een oogopslag al zijn geheimen prijsgeeft. Zowaar prachtig weer en doordat de mensen meest in onverstaanbaar dialect converseren, vervalt ook de noodzaak zelf keurig ABN te spreken. Echt een Frankrijkgevoel dus. Mooie wandelingen rondom de Geul, wel graag vroeg van start vanwege de warmte. En nog was er, zo rond het middaguur soms de dringende behoefte om je kameel te fluiten.

Tegen de avond weer terug in eigen dorp en have, eerst het huis bevrijd van alle hitte werend materiaal, zoals  lakens en zonneschermen. Ramen en deuren wagenwijd open. Het herademde bijna hoorbaar. Maar alle warmte ten spijt, volgens Peter Hiemstra van het weerbericht is de metrologische zomer inmiddels officieel geëindigd. Op de vraag van de eenzame laag overvliegende kieviet - z’n maatjes al grotendeels vertrokken- of ik echt niet met hem mee ga…verzucht ik tijdens de dagelijkse banjerwandeling: ‘Als dat eens zou kunnen…!’ Gelukkig blijven de zwaluwen nog even hier.

In een poging op tijd bij de tandarts te zijn laveer ik omzichtig tussen vele fietsende plussers, inherent aan het mooie weer. Weer een heftige behandeling van zeker 1,5 uur. Eerder regel als uitzondering tegenwoordig. Waarom toch blijven we niet tot onze dood tanden wisselen? Inmiddels worden we gemiddeld dubbel zo oud, maar het gebit gaat zonder tandartsingrepen nog steeds hooguit 40 jaar mee.

En zo wordt deze column deels op m’n verjaardag geschreven. Al even op een leeftijd waar men van je verwacht zeker zo snel op een bezem te kunnen vliegen als ermee vegen (of misschien sneller), kijk je hier niet echt meer naar uit. Niet elke vrouw is zich ervan bewust,  maar die bezem krijgen we allemaal. Als cadeautje. Figuurlijk gezien uiteraard. In te zetten als een geheim wapen en vorm van zelfbescherming. Helaas soms keihard nodig naarmate de lichamelijke eigenschappen verminderen. Samen met de hormonen verdwijnt ook het ‘lievige’ je wordt kattiger, minder goedgelovig. Er komt nogal eens een ‘des’ voor de  illusies… De bezem geeft ons de mogelijkheid weg te vliegen, distantiëren van mensen en situaties die bezeren.

Nog een bijbehorende, lekker hekserige eigenschap is cynisme, een gevolg van eelt op de ziel. Je laat goedbedoelende betweters kletsen, broedt plannetjes uit en doe dingen op je eigen manier. Want is het niet wonderlijk hoe stellig sommige mensen kunnen zijn in hun beweringen. Verbaal zo sterk, weten ze precies te vertellen wat goed voor je is. Denken vooral rechtlijnig en fantasieloos zwart-wit. (Waarom zou de lieve Heer ons in zoveel diversietijd hebben geschapen?) Voor je het weet wordt je overruled en sta ‘ja en amen’ te knikken. En voel kritische noten in de kiem smoren.   

Helaas is er geen mogelijkheid de R in de maand te ontvluchten, daar zitten we de komende 8 maanden mooi mee opgescheept. Absoluut geen zin in weer een Hollandse pieswinter! Tenzij…het me gaat lukken….zie je me al gaan op de bezem achter die kieviet aan?Roos.

limburgse koeien

Schrijf een commentaar: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.
Bekijk alle commentaren

Nieuwe commentaren

05.09 | 17:03

Hij is weer mooi. Met mooie foto,s

...
01.09 | 23:14

Geniet elke dag. Dag voor dag..

...
31.08 | 14:27

Mooi geschreven Door een mooi mens.Ik zal je zeker missen zeer gewaardeerde ex collega.Ga heerlijk genieten van alles wat je lief hebt.Het is je gewenst♡

...
31.08 | 14:13

Mooie impressie met de foto erbij!!😊

...
Je vindt deze pagina leuk
Hallo!
Probeer uw eigen website te maken, net als ik! Het is makkelijk en u kunt het gratis proberen
ADVERTENTIE