Standaard pagina

Bijna mei

Uitrafelschaap?

Wat een heerlijk seizoen! Ondanks - of dankzij?- trieste, maar behoedzame regen staat het koolzaad te stralen tussen al het nieuwe groen. Samen met andere bloeiende bermtoppers en het overig moois dat de grond uitschiet. Met als kroon op het geheel, weer koeien in de wei. En ook bijzondere schapen hier, hun wol  laat vanzelf los…  ik noem ze uitrafelschapen. 

Alles straalt hoop uit, geeft troost. En moed het je toe te eigenen, een soort visualisering van Pasen. Nieuw leven, metafoor van jeugd, waarin –vooral terugkijkend- alles zoveel gemakkelijker ging. Zelfs het onkruid tussen de terrasstenen laat gemakkelijk los en als ik consequent wekelijks de  brandnetels bij de vijver uittrek, zullen die op den duur toch wel wegblijven? 

Voor het raam gezeten kijkt ze de zon achter de wolken vandaan. ‘Het zit voor het raam en begint met een M : M’ opoe..’ Een afgezaagd mopje, tegenwoordig van toepassing op mijn moeder, zeker op dagen zonder dagbesteding. En al heeft ze zichzelf inmiddels aardig geïndoctrineerd tevreden te zijn, helemaal van harte is het niet. “Had ik mn auto nog maar, dan zocht ik iedereen nog zelf op, zoals altijd”. Dat van die ‘iedereen’ het merendeel overleden is doet er op zo’n moment niet toe. Vrijwel dagelijks ging ze op pad,  met 4711 in de tas, de breinaalden er bovenuit stekend en gaan met die banaan. Vooral de tijd met de Volvo is favoriet! Waarvan getuige een grote foto aan de muur.

“Weet oma het al?” whatsapp ik mn nichtje waarvan zojuist bericht: ‘Hoera geslaagd voor mn rijbewijs!’ ontvangen …… ‘Zal ze morgen even bellen’ komt er terug. Zo gaat dat, van ondergeschikt belang bij de jeugd. Degenen die straks waarschijnlijk het hardst huilen als ze er niet meer is. ‘Waar is oma?’ Gebarend naar het stoeltje in de erker is dit het eerste wat zoonlief vraagt als hij op zondag hier binnen komt. Oma is een begrip, een soort stabiele factor die er hoort te zijn in je leven.  Maar door de week tijd vrijmaken er even heen te gaan, ligt moeilijk. ‘Ok, het is strontvervelend steeds die zelfde verhalen, maar voor een uurtje of zo toch wel in te calculeren? (Het  beroerde is vaak dat je pas in het voorgeslacht geïnteresseerd raakt als er niemand meer over kan vertellen.) En je mobieltje kan gewoon aan blijven, het constant ‘on line’ zijn (dus geestelijk afwezig) wordt onmiddellijk vergeven door de verrukking dat je zomaar lijfelijk op bezoek komt. Realiseer wel dat het onwaarschijnlijk is dat er na haar nog iemand komt die zo onvoorwaardelijk en kritiekloos van je zal houden!’ De kleinkinderen zijn haar hele leven; de foto’s worden dagelijks van de muur af het hart in gekeken en alles wat ze doen zijn heldendaden.

De stuk of vijftien pakjes drinken speciaal voor hen bovenin oma’s koelkast, een paar dagen terug  wegens overschrijden van de houdbaarheidsdatum maar weggegooid. Voortaan is een fles aanmaaklimonade genoeg. 

Helaas kan oma het niet meer leren, maar zou de sociale media voor mijn generatie uitkomst bieden? Echt oud geworden, voor het raam gezeten en verzorgd door een robot, whats append met de kleinkids. Beter dan niets, maar eigenlijk behoorlijk nep. Helemaal niks weegt op tegen een echte knuffel van mn kleindochter.

En laat ik die nou net gehad hebben vandaag!

Roos.

Lente beauty's

Schrijf een commentaar: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.
Bekijk alle commentaren

Nieuwe commentaren

05.09 | 17:03

Hij is weer mooi. Met mooie foto,s

...
01.09 | 23:14

Geniet elke dag. Dag voor dag..

...
31.08 | 14:27

Mooi geschreven Door een mooi mens.Ik zal je zeker missen zeer gewaardeerde ex collega.Ga heerlijk genieten van alles wat je lief hebt.Het is je gewenst♡

...
31.08 | 14:13

Mooie impressie met de foto erbij!!😊

...
Je vindt deze pagina leuk
Hallo!
Probeer uw eigen website te maken, net als ik! Het is makkelijk en u kunt het gratis proberen
ADVERTENTIE